In samenmama

Registratie doodgeboren kind - Eindelijk gerechtigheid!

De geboorte van een kind dat dood ter wereld is gekomen, kan vanaf zondag officieel worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat was voorheen niet mogelijk. Doodgeboren kinderen bestonden tot dan toe formeel niet, vaak tot verdriet van de ouders.Ouders konden hun doodgeboren kind al wel laten registeren bij de burgerlijke stand, waarin gemeenten geboortes, huwelijken en sterfgevallen vastleggen. De BRP is het vroegere bevolkingsregister. Dit betekent dat het doodgeboren kind bij een registratie als persoon wordt vastgelegd. Door de wetswijziging van de Basisregistratie Personen kunnen alle geboortes van doodgeboren kinderen worden aangegeven, ongeacht de duur van de zwangerschap. De wet werkt met terugwerkende kracht. Ook kinderen die jaren geleden levenloos ter wereld kwamen, kunnen alsnog worden ingeschreven. (Bron: NU.nl)
Ook ik heb nu na 2 jaar en 4 maanden de kans gekregen om mijn dochtertje op te laten nemen in de Basisregistratie Personen. In mijn blog van vandaag vertel ik je daar alles over!
11 november 2016
Op 8 november 2016 werd mijn dochtertje levenloos geboren na een zwangerschap van bijna 19 weken. Om haar crematie te kunnen regelen had ik een akte nodig en daarom moest ik haar aangeven bij de gemeente. Aangezien zij mijn eerste kindje was had ik daar totaal geen ervaring mee en dacht ik dat dit net zo werd geregeld als bij alle andere kindjes. 
Eenmaal aangekomen bij de gemeente werd mij verteld dat ik alleen een akte van levenloos geboren kind meekreeg en dat zij niet werd opgenomen zou worden in de Basisregistratie Personen (BRP).
''De wet is nog niet door, dus je zult over een paar jaar terug moeten komen''. Verslagen, teleurgesteld en vol onbegrip vertrok ik weer naar huis. 
Ik was net bevallen en moest al van alles regelen en nu kwam dit er ook nog allemaal even bij. Waarom is mijn dochter geen persoon? Waarom hebben wij niet dezelfde rechten? Zijn andere kindjes dan wel goed genoeg?.. Al die vragen en gedachtes bleven maar door mijn hoofd spoken.

Afwachten
Ik las vaak interviews en berichten van andere moeders die aan het strijden waren om hier verandering in te brengen, maar het duurde voor mijn gevoel nog best lang voordat de eerste kamer instemde met de wijziging van de wet. Ik tekende de petitie en bleef altijd hoop houden!
Ik bewaakte mijn meisje haar akte met mijn leven en wist dat zij op een dag ook ''een persoon'' zou zijn.

4 februari 2019
Vanaf maandag 4 februari 2019 kunnen ouders van levenloos geboren kinderen naar de gemeente om hun kind te laten te laten inschrijven/bijschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Toen ik dit hoorde heb ik direct een afspraak gemaakt bij de gemeente. Gelukkig mag dit bij de gemeente waar je woont en hoef je niet specifiek naar de gemeente waar je destijds bent bevallen.
Het voelt zo goed om te horen dat deze wet werkt met terugwerkende kracht en dat ALLE ouders hier gebruik van kunnen maken!! Ik vind dat alle ouders en kindjes hier ook recht op hebben!
Aangezien ik net ben bevallen is dit dubbel zulk goed nieuws! Nu kan ik naast mijn zoontje ook mijn dochtertje aangeven en is mijn gezin compleet.
Het is geen fijn gevoel om in te loggen op mijn overheid en te zien dat je maar één kindje hebt. Nu weet iedereen dat ik officieel moeder ben van twee kindjes!

5 maart 2019
Aangezien ik zelf een maand later jarig ben vond ik het een super leuk en fijn idee om dit te gaan doen op mijn eigen verjaardag. Ik kon me natuurlijk geen mooier cadeau wensen!
Ondanks dat dit een heel emotioneel moment is voelde ik me vooral erg trots en opgelucht.
Mijn dochtertje is nu ook een persoon en ook zij staat nu geregistreerd net als alle andere kindjes. 
De ambtenaren en de mensen bij het gemeentehuis zijn heel meelevend en vinden het allemaal ook super mooi dat het nu allemaal mogelijk is. Ik vond het fijn om te zien dat ze er zoveel respect voor hebben. 
Ik nam mijn paspoort en de akte mee naar het gemeentehuis en liep heel trots naar binnen. Het voelde zo fijn en zo terecht dat ik dit eindelijk mocht doen. Ik heb dus niet voor niks gestreden!
Toen alles was geregeld en ik mocht tekenen voelde ik de warmte van mijn dochtertje bij me en wist ik weer even waar ik het voor deed. Nu verdwijnt er weer een deel van mijn pijn. 


Gevolgen van de inschrijving
Het inschrijven van je kindje heeft zoals ze zeggen geen ''praktische gevolgen''. De waarde is symbolisch en veel ouders zullen blij zijn en gerechtigheid voor hun kindje ervaren. 
Ik hoop dat alle ouders de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de nieuwe wet!
Met mijn verhaal/blog wil ik niet alleen mijn eigen verhaal delen, maar ook alle ouders oproepen om massaal hun kindjes te laten registeren! Mensen hebben met heel veel liefde geprotesteerd en moeite gedaan voor deze wet dus laten wij er massaal gebruik van maken.
Ik wil alle ouders die hun kindjes hebben laten bijschrijven feliciteren en alle ouders die dit nog gaan laten doen heel veel sterkte en succes toewensen!
Ik ben hier erg trots op en kan een hele moeilijke periode nu met iets moois afsluiten!

Lieve Jae, nu besta je niet alleen in onze harten maar ook officieel! 

Gaan jullie je kindje laten bijschrijven of heb je dit al gedaan? Dan lees ik graag jouw ervaring of verhaal terug in de reacties of in een leuk berichtje!


Related Articles

0 reacties:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Blog Archive

  • ()
  • ()
Meer tonen